Alpaca Tumulus

Maart was een rollercoaster!

3 april 2017

Zoals het hoofd van onze voorbije maand al zegt, neem ik jullie even mee in onze rollercoaster door de maand maart.

Deze maand werd al dadelijk gestart in het buitenland met mijn cursus van de BAS 'judge level 2'. Dit waren 3 heel erg zware dagen met een overlading aan informatie en een niet te onderschatten druk om te presteren op je schouders. In de voorbije levels hebben we steeds 4 dieren vergeleken en deze in de juiste volgorde plaatsen en nu gingen we plots al dadelijk over naar 6 dieren in een line-up. Geloof me, 2 dieren extra maken een heel verschil om een redenering over te verwoorden en te onthouden! Ook het jureren van vachten diende vanaf nu te gebeuren binnen een bepaald tijdslimiet. Dus ik denk dat ik niet meer hoef te vertellen dat dit een hele druk op een mens zijn schouders plaatst. Tot op heden heb ik mijn resultaat nog niet kunnen bespreken dus we wachten nog even af.

Met de zondag erna al dadelijk een beginnerscursus alpaca houden hier bij ons thuis. Hier had ik de eer om een jong koppel op weg te helpen met het houden van alpaca's.

Tijdens de week had ik heel wat werk hier op de boerderij in te halen voor de afgelopen week dat we in de UK waren alsook voor het weekend erna dat we present waren met een kraampje en ikzelf mijn taak met veel plezier volbracht als ring steward. Mijn dank aan show team Boekel om mij deze eer en plezier weer te gunnen! De foto komt van lievelingsdier.nl, hier kan u ook meerdere foto's van de show in Boekel terug vinden.

Maandag was een halve rustdag want er is altijd wel wat te doen in de weides of stallen.
De dinsdag die volgde wens ik liefst zo snel mogelijk te vergeten. Om 7 uur in de ochtend gaat de telefoon met Els haar moeder aan de lijn en vrij hard in paniek dat er een dier vast zat in de omheining. In pyjama stormt Els de weide in om tot de ontdekking te komen dat haar favoriete alpaca vast stak met haar hoofd in de omheining, ursus of schapendraad. Maar haast of niet, we waren te laat. Ze had zichzelf opgehangen in de draag omwille van het feit dat haar hals door het ene gat ging en haar hoofd langs het gat ernaast terug erdoor zat en zo vast is komen te zitten.
Ik weet dat je veel dieren hebt maar niet met elk dier heb je dezelfde band en deze kleine bruine suri meid, Neropy, was steeds bij je zijde. Onze liefde voor suri's is bevestigd door dit 'kleine' meisje. Altijd dicht bij jou even blij en huppelend. Een groot gemis als je je stal binnen gaat. Een heel erg triest ongeluk. Het klinkt nu misschien enkel zwart omdat we op korte tijd omwille van onvoorkomelijke redenen dieren verliezen maar ik wil enkel meegeven dat het niet altijd top is om een alpacafokker te zijn, hoe mooi sommige collega's het ook willen weergeven. Het zijn en blijven levende dieren waar wel eens wat mee kan gebeuren zoals ziekte, een ongeluk, ...
Als je je dieren houdt en verzorgt met hart en ziel raakt het je heel erg als je een dier verliest en zeker als je de kans niet hebt gehad om het te redden en zo dom dom dom sterft! Ik voel me nog steeds heel erg onmachtig maar toch neemt het niet weg dat ik het nog elke dag een privilege vind om deze geweldige dieren rondom mij te hebben.
Hieronder nog een leuke bubbly foto van onze Neropy.

Toch draait alles gewoon verder, meer voorbereidingen voor het cria seizoen, plannen voor de scheerrondes, onze 'secret'plannen die we ook verder moeten zetten en ook weer een stapje dichterbij werkelijkheid worden!

Met een dubbel gevoel gaan we het laatste weekend terug naar de UK om deel uit te maken van de BAS National Show met onze suri hengst Tumulus Optimus Prime. Ergens was het super spannend en is het toch wel iets wat op de bucket list stond om deel uit te maken van zo een show met je eigen Tumulus dier! Maar toch knaagt het omdat je net een suri hebt moeten afgeven. Toch was onze vreugde onbeschrijfelijk toen onze jonge hengst de prijs van 'Reserve Color Champion White Male Suri' binnen haalde. Wat evenveel wil zeggen dat onze jongen de 2de beste witte suri hengst aanwezig was van alle 30 witte suri hengsten!!!

Dit was op zaterdag en voor dat hij de revue niet had gepasseerd durfde ik de showring moeilijk verlaten uit angst om mijn klasse te missen. Gezien er 2 showringen waren deze gelijktijdig gevuld werden, een ring met hengsten van wit naar zwart en de andere met merries van zwart naar wit. Een hele drukte in verhouding met onze shows die we gewoon zijn. Eens dit achter de rug was kwam de tijd om ook de andere dieren te bekijken en kwamen we tot de vaststelling dat ook onze andere suri hengst aanwezig was op de show! Pure Elysian Moon was reeds gekocht een hele poos geleden maar zijn trip richting België was nog niet gepland (en nog steeds niet). Dit was toch wel de kers op de taart dat ook hij in zijn klasse de eerste prijs wegkaapte van een zilver grijze suri hengst. 

Hier even een foto van onze Ely (voor de vrienden) en zijn vachtje dat zoveel glans verhult.
We zijn best wel trots dat we de kans hebben om een grijze suri aan onze kudde te kunnen toevoegen. Grijze huacaya zijn reeds zeldzaam maar deze zijn even makkelijk te vinden als een kip met tanden!

Ook onze nieuwe lading wol is binnen! Eindelijk hebben we onze winkel opnieuw kunnen aanvullen. Hopelijk kan ik u dan ook volgende maand onze nieuwe webwinkel voorstellen. Hou het in de gaten zou ik zo zeggen.

Ik denk dat dit wel weer genoeg nieuws van onze kant is, zowel goed als slecht helaas. We gaan voor een maand april met enkel vreugde want vanaf 16 april, paasdag, verwachten we onze eerste cria!!!!!!!! (Ook al is er eentje die zich vandaag heel erg vreemd gedroeg dus misschien is het morgen al prijs)

Ook show Hasselt is volop in de voorbereiding dus plaats maar bezet op 30 april in uw agenda voor deze show in de Grenslandhallen te Hasselt!!!!

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x