Alpaca Tumulus

En zo vloog februari voor ons voorbij...

4 maart 2017

Februari is vaak de laatste rustige maand voor de kick off van het show seizoen. Helaas klopte dit voor ons dit jaar niet helemaal. Een groot aantal cursussen gegeven, veel gewerkt aan onze conditie dankzij de vele alpaca wandelingen die we reeds gedaan hebben. Ook onze eerste show van 2017 was een feit!

We zijn onze maand gestart in het buitenland om even de batterijen op te laden en frisse ideeën op te doen. En we stonden er weer helemaal en maar goed ook want een paar dagen na onze thuiskomst gingen we aan de slag met haltertraining van onze 9 cria geboren in 2016. Helaas was dit niet de beste start van onze haltertraining gezien onze kleine mooie Smokey Oona, onze rose grey merrie met als vader de mooie modern grey hengst Purston Silver Ghost, er zo door gestrest raakte dat ze een PEM kreeg en van de ene dag op de andere haar zicht verloor. We brachten haar nog naar de universiteit van Gent maar vooraleer de wagen terug op de oprit stond hadden we reeds telefoon of we haar vriendje terug konden ophalen, alleen... dit was hartverscheurend gezien we op de hoogte waren van verscheidene dierenartsen in binnen en buitenland dat dit omkeerbaar is zelfs binnen de 48 uur. Toen we haar daar lieten waren we er dan ook vast van overtuigd dat we onze kleine dame terug konden ophalen een week later. Dit maakte het nieuws nog 2 keer zo moeilijk. Ook onze haltertraining activiteit werd even on hold gezet. Dankzij onze dochter Illiana die een handje kwam helpen met de haltertraining samen met een aantal vrienden maakte van mijn eerste haltertraining sinds het verlies alsnog het plezier en liet me de moed terug bij elkaar rapen.

Tumulus Smokey Oona, 1 maand oud

Ze moesten namelijk klaar gestoomd zijn voor de shows die snel dichterbij kwamen. Daarnaast is het showteam Hasselt ook druk bezig geweest en dit zelfs op valentijn! Dankzij de organisatie van Antiekbeurs Hasselt kunnen we het tapijt recycleren maar hebben we enkel die dag en dat uur de kans om dit op te ruimen en op te laden om dan te stockeren tot show Hasselt 30 april 2017. Helaas heeft papa Tumulus nu net wat minder ruimte in zijn garage dan voordien.


Maar ook heel erg spannend was het aangezien onze drachtige dames gescand werden. We hebben 18 bevestigde drachten en 3 twijfelgevallen waar de scanner niet ver genoeg kon reiken of waar de vacht op de buik te dicht was om er met de scanner door te kunnen. Dus na het scheren mag Dr Dijn de Lange nog eens haar kunsten boven halen om onze dames te controleren op dracht dus vingers gekruist en dat we er 3 mogen bijzetten op de teller.

25 februari was het dan weer zover, lang naar uitgekeken de eerste show van 2017 in Ilshofen, Duitsland. We vertrokken 25 februari in alle vroegte om op tijd in Ilshofen te zijn omdat onze hengst Tumulus Midnight Merlin de spits mocht afbijten voor ons team om 9 uur als 'Adult Male Black Huacaya' en onze start was goed, dadelijk een 1ste plaats binnen. We zijn dan ook erg trots op onze eigen fok hengst! Voor de eerste maal mocht ook onze suri macho mee naar een show op het Europese vaste land AlpacaStud Anson. Weinig mensen voelen sympathie voor de suri maar wat zijn ze toch mooi met hun lange sierlijke lokken, ze lijken haast koninklijk. Ook hier mochten we glunderen van geluk want ook hij werd bekroond met een 1ste plaats; hij werd geprezen om zijn statige bouw in combinatie met een vacht die  fijnheid en organisatie weerspiegelt. (Mijn dank aan Tanja Linders voor de geslaagde foto) Wat kijken we al uit naar zijn eerste veulen dat voorzien is voor juni 2017. Onze volledige resultaten kan je terugvinden op de desbetreffende tab op deze pagina.

Maar ook hier was ons geluk van korte duur...
Toen we omstreeks middernacht onze merriestal betreden vonden we bloed en een embryo. Er was geen merrie te bekennen die over het veulen waakte dus moest iedereen nog gecontroleerd worden. Het was reeds koud en relatief klein dus ons idee ging uit naar een merrie die voorzien was omstreeks juni - juli maar niets was minder waar. Onze lieve Belle, nooit de dikste van de groep geweest, had haar dracht helaas beëindigd. Dit was buiten de verwachtingen als je denkt dat ze nog maar 53 dagen moest dragen tot het haar uitgerekende datum was. Je zal het mij niet vaak horen zeggen, maar in zo een gevallen ben ik blij dat het zo gelopen is. Dit zeg ik met alle vertrouwen. Het embryo zag eruit als eentje dat nog maar 6 maanden oud was, geen vachtje, zwak ontwikkeld en enkel maximaal 2 kilo. Dit was onze enige merrie drachtig van onze kanjer Snowshill Sun Dancer voor zijn vertrek, en dit zou de eerste merrie geweest zijn die hij ons geschonken had.

Ik denk dat een woelige maand hier niet misplaatst is en dit geeft je ook een idee dat een alpacaboerderij enkel rozengeur en maneschijn is. Maar zoals bij alles ups en downs maar we doen dit met hart en ziel, elke dag opnieuw kleuren ze mijn dag.

Nu op naar maart dat in het teken staat van alpacashow Boekel (NL) in de Tuinmarkthallen op 11 en 12 maart. Hier zullen we aanwezig zijn met ons kraampje gevuld met een nieuwe lading TumPaca wolletjes! Misschien ontmoeten we elkaar daar!

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x