Alpaca Tumulus

Biosecurity op de alpacaboerderij

Biosecurity op de alpacaboerderij


bio-security

Wat is biosecurity?

Biosecurity is maatregelen die worden getroffen om verspreiding of introductie van schadelijke organismen tegen te houden. Deze getroffen maatregelen zijn een combinatie van processen en systemen die zijn opgezet om te verhinderen dat je bacteriën en gevaarlijke organismen van de ene plaats naar de andere overbrengt.

Hoe pas je biosecurity toe op je alpacaboerderij? 

In eerste instantie ga je proberen om je eigen kudde te beschermen tegen schadelijke bacteriën van buitenaf. Hoe gaan we pogen dit te voorkomen aangezien  er op elke boerderij regelmatig bezoekers komen.

Start met het maken van een inentingsschema en probeer je daar aan te houden.

We zorgen ervoor dat mensen die op bezoek komen steeds hun schoeisel ontsmetten door middel van ze over een ontsmettingsmat te laten lopen of een grote bak met ontsmettingsmiddel is ook effectief vooraleer ze de weides of stallingen betreden.

biosecurity mat

Zorg er ook voor dat al je gevaarlijke producten veilig weggeborgen zijn en dat alleen bevoegde personen aan deze producten kunnen. Gebruik ook steeds het materiaal waar het voor dient gebruikt te worden.

Als je nieuwe dieren aankoopt zorg ervoor dat ze steeds in quarantaine gaan. Ook de dieren die je van je buur aankoopt. Vergeet niet uw dieren kunnen volledig gezond zijn , de andere persoon zijn dieren kunnen ook gezond zijn maar ze kunnen wel verschillende bacteriën meedragen en op deze manier kan 1 dier je hele kudde ziek maken of andersom. Dieren die in quarantaine staan dien je ten minste op twee meter afstand van de andere dieren te houden. Zorg ervoor dat de dieren geen contact met elkaar kunnen hebben.

Ze mogen elkaar wel kunnen zien dat is geen enkel probleem. Vraag de vorige eigenaar de medische historiek van de reeds gedane behandelingen bij het desbetreffende dier zodat je kan anticiperen waar nodig. Geef deze dieren de tijd om zich aan te passen aan de omgeving en aan hun nieuwe eigenaar. Extra stress zorgt soms ook voor extra problemen. Geef de dieren eten en drinken in goed gereinigde bakken, best gebruik je ook verschillende emmers om hun voeding in te transporteren.

 Als er de mogelijkheid bestaat geef hen hun voeding zonder hun stalling of weide te betreden anders ontsmet uw schoeisel voor en na het betreden van hun verblijf. Dit om te vermijden dat je mest van het ene verblijf naar het andere overbrengt. Bij het reinigen van stalling en weides doe dit als allerlaatste in de quarantaineplaats en zorg ervoor dat je wielen of materiaal ontsmet zijn.

Tracht dit minimaal een maand tot zes weken vol te houden, voor dieren die uit overzeese gebieden komen streef ernaar om dit een jaar op deze manier te doen.

Als allerlaatste nog een heel belangrijke regel,was steeds na handelen met uw dieren uw handen.

Nog een belangrijke noot voor collega kwekers onder elkaar. Heb respect voor elkaars biosecurity probeer daarom vooraleer je naar een andere boerderij gaat steeds je schoeisel te ontsmetten. Op deze manier bescherm je ook de ander zijn dieren tegen overdraagbare ziektes en is een blijk van respect naar elkaar.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x