Alpaca Tumulus

FAQ alpaca

Veelgestelde vragen over alpaca's

Waar zijn Alpacas goed voor?

Een alpaca heeft veel verschillende doeleinden, in de eerste plaats zijn het zeer goede grazers die dus uw weides zeer goed kunnen onderhouden, maar het zijn ook perfecte therapiedieren omdat ze een heel rustig en kalm karakter hebben. Alpaca’s zijn ook wolproducenten, wat dus wil zeggen dat ze wol leveren. Deze kan je laten verwerken in een wolspinnerij en daar kan je later dan kledingstukken van maken.

Wat is de prijs van een alpaca?

De prijs van een alpaca is variërend, een ruintje (gecastreerde hengst) kost tussen de €800 en €1500 naargelang kleur en wolkwaliteit , een gewone merrie kost tussen de €2000 en €6000, een dekhengst begint vanaf een €4000. Dit zijn prijzen voor hobby alpaca’s, dieren die shows gelopen hebben kunnen tot enkele 10.000de euro kosten.

Wat vinden alpaca’s leuk?

Een alpaca vindt het leuk om lekker zichzelf te zijn in de weide samen met zijn soortgenoten met voldoende gras hooi en water. Als het warm weer is houden ze van een verfrissende waterdouche gevolgd door een stofbad.

Kunnen alpaca's spugen?

Een alpaca is familie van de lama, dus ja deze kan ook spuwen. Alleen een alpaca gaat niet zo snel spuwen als een lama, een alpaca gaat pas spuwen naar mensen als deze hem gaan bedreigen of boos maken. Dan nog heeft een alpaca de mogelijkheid om op twee verschillende manieren te spuwen. De eerste manier is als waarschuwing en dit is gewoon spuw wat in de mond aanwezig is, de tweede manier is zijn effectieve verdediging en dat zijn de maagsappen, dit ruikt verschrikkelijk om zo vijanden weg te jagen. Onderling gaan ze veel sneller spuwen naar elkaar om te laten merken wie leider is of als ze vechten om voeding. Je kan vaak merken dat ze gespuwd hebben aan de hand van dat ze dan hun onderlip vaak laten afhangen omdat het voor hen ook vies smaakt.

Hoeveel alpaca’s per hectare?

Een alpaca hou je best per 2 a 3 dieren, geen koppeltje dit wil zeggen dat we geen geslachten gaan mengen of samen plaatsen. Alpaca’s hebben een 10 are minimum nodig voor hun 2 , per alpaca die je erbij plaatst dien je 10 are extra te rekenen. Dit is ook zeer variabel naar gelang de regio dat je woont, ben je gevestigd op zandgrond of op zeer rijke grond kan het aantal dieren ook bepalen

Hoe duur is alpaca wol?

De prijzen van alpaca wol kunnen zeer verschillend zijn, niet elke alpaca is dan ook in het bezit van de hoogwaardige kwaliteit wol dat ze produceren. De minder goede wol (vaak oudere alpaca’s) kan je reeds aanschaffen voor €5 de kilo of zelfs per vacht, de betere wol van alpaca’s (vaak zijn dit alpaca’s die shows hebben gelopen of afstammen van deze) kan oplopen tot €50 per vacht of per kilo. Je kan ook reeds gesponnen alpaca wol aankopen. 100% Europese wol van alpaca’s zijn verkrijgbaar tussen de €19 en €29 per 100 gram.

Wat wordt er gemaakt van alpaca wol?

Aangezien de wol van de alpaca een van de beste wolsoorten is ter wereld zijn er natuurlijk verschillende producten die er van gemaakt worden. Vaak zitten ze verwerkt in babyspullen omdat deze wol hypoallergeen is, maar er worden ook allerlei kledingstukken van gemaakt van handschoen tot kostuum, maar ook tapijten of isolatie.

Hoe voelt alpaca wol?

De wol van een alpaca heeft aangaande gevoel veel verschillende stadia, geen enkele alpaca zijn wol voelt hetzelfde, vaak zijn de alpaca hun wol zacht zelfs sommigen zoals fluweel, ze zien er ook zeer knuffelbaar uit. Je kan spijtig genoeg ook een alpaca hebben die helemaal niet zacht voelt. Deze oorzaak is vaak te vertalen naar de dikte van de vezel in de vacht van de alpaca. Des te ouder de dieren worden zoveel te dikker de haren worden in de vacht, dus gaat ook de zachtheid geleidelijk aan weg. Men probeert nog steeds de alpaca te verbeteren door selecties te maken in het kweken om de wol naar een hoger niveau te tillen, maar dit lukt niet altijd. Sommigen alpaca hun wol voelt ruw aan na 2 a 3 jaar anderen gaan nog steeds super zacht aanvoelen na 10 jaar.

Is alpaca wol diervriendelijk?

Ja. Een alpaca zijn wol is diervriendelijk. Ze dienen geschoren te worden omwille van hun gezondheid, als je een alpaca niet jaarlijks scheert ( zowel huacaya als suri) kunnen ze in de zomer last krijgen van hittestress en sterven. Je kan het vergelijken dat wij in volle zomer onze dikste winterjas aandoen en dan in de volle zon gaan zitten.

De alpaca scheren is een kleine ingreep, als de scheerder ervaren genoeg is scheert deze een alpaca in minder dan 15 minuten. Deze 15 minuten kunnen bij sommige dieren op dat moment zeer stressvol overkomen, maar er zijn veel grotere gevolgen voor de dieren als deze niet geschoren worden.

Hoeveel wol komt er van een alpaca?

In totaal komt er bij een alpaca een kleine 4 kilo tot 6 kilo wol af tijdens het scheren. Dit is het totaal aantal kilo dat er bij een alpaca afkomt, alleen tijdens het scheren van een alpaca komen er 3 verschillende stadia van wol af. Deze dienen best steeds in aparte zakken verzameld te worden als je er wil mee gaan spinnen of wil laten verwerken tot garen.

De 1ste keuze of de A-kwaliteit is het zadel. Dit is de beste wol die je van de alpaca kan verzamelen, met dit kan je dan ook perfect garen maken, lont wol maken, spinnen, weven.

De 2de keuze of B-kwaliteit zijn nek, billen, buik en soms de borst als deze niet te harig is. Hier kan je Rug yarn( XXL garen), kaardvlies, vilt mee maken. Met deze producten kan je dan in een later stadia tapijten, kledingstukken, tasjes, kussens of opvulling voor dekbedden maken.

Onze 3de keuze zijn vaak de hele ruwe stukken zoals onderpoten, borst. Deze kan je vaak alleen maar gebruiken om rug yarn ( XXL – garen )  mee te maken en soms zijn ze veel te vuil en kan je ze beter dadelijk in de vuilbak werpen.

Hoe was je alpaca wol?

De ruwe wol van een alpaca kan je het beste wassen met de handen in niet te warm water, in een wasmachine ga je heel snel de wol vervilten en stukmaken. Je kan deze vaak veel beter naar een wolspinnerij opsturen zoals www.tumulus-fiber-mill.com deze hebben speciale machines om ze op een degelijke manier te wassen en zo dan ook er voor te zorgen dat ze niet vervilten. Als je kledingstukken wenst te reinigen kan je deze op 3 manieren onder handen nemen.

Je kan deze in de wasmachine plaatsen als je apparaat een wol programma heeft. Was wel alleen maar met vloeibaar product, nooit met poeder wasproduct anders is het vervilt en stuk. Plaats alpaca wol ook nooit in een droogmachine of je hebt een zeer klein kledingstuk meer over.

De 2de manier is wassen met de hand , beste is dat je dan lauw tot koud water gebruikt. Zeker geen heet water.

De derde manier is gebruik maken van de natuur, aangezien alpaca wol een zelfreinigende eigenschap heeft, kan je deze ’s morgens buiten leggen in de dauw en op deze manier hem reinigen.

Het allerbelangrijkste bij de 3 verschillende mogelijkheden is dat je steeds na het reinigen of wassen het desbetreffende kledingstuk op een plat oppervlak te drogen legt en zeker niet ophangen en niet bij een warmtebron plaatsen. 

Wat is alpaca garen?

Garen gemaakt van 100% Europese alpaca wol is een van de beste, zachtste wolsoorten die er bestaat. Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat wol van de alpaca super is in de warmte binnen te houden, maar dan weer wel om eventueel vocht weg te voeren zodat je steeds de optimale kwaliteiten kan behouden. Het allerbelangrijkste aan alpaca wol is dat het hypoallergeen is en dat tot nu toe nog niemand allergisch is gevonden aan 100% Europese alpacawol.

https://www.alpacatumulus.com/webshop/categorie/wol

Kun je alpaca wol vilten?

Met de wol van alpaca kan je perfect vilten. Je kan allerlei producten van maken: van kledingstukken tot scheidingswanden, zelfs kussens kan je maken.

Wat mogen alpaca's niet eten?

Een alpaca heeft een vrij eenvoudig dieet. Het beste is dat je het vrij eenvoudig houd qua voeding. Gras is het allerbelangrijkste voeding voor een alpaca, alleen dien je er op te letten dat je gras niet te hoog staat. Heel hoog gras gaan ze niet meer opeten, het beste wat je dan kan doen is het afmaaien en opruimen. Als je het laat liggen komen de suikers van het gras vrij, gaat een alpaca dit opeten kunnen ze een koliek krijgen. Wat ze nog nodig hebben is hooi, voorzie te allen tijde droog hooi liefst in een bak op de grond en niet in een ruif. Waarom niet in een ruif: dit omwille van als ze eten het hooi in hun vacht valt en er zo voor zorgt dat deze onbruikbaar gaat worden voor verwerking tot garen. Voorzie ook steeds voldoende water, een alpaca kan op warme dagen tot wel 10 liter drinken.

Vergeet nooit hun ondersteunende korrel, je bent beter dat je de kwaliteit korrel geeft in plaats van de goedkopere voeding, in deze goedkope voeding zitten geen vitamine en mineralen zoals in de betere voeding met als resultaat dat je eigenlijk beter niets geeft dan. Voor de rest eet een alpaca best niets anders, soms een appeltje of een worteltje kan geen kwaad, maar overdaad schaad. Te veel voeding geven is natuurlijk ook weer niet goed, want dan gaan ze te dik worden en kunnen ze gezondheidsproblemen krijgen.

Kunnen alpaca's bijten?

Een alpaca heeft verschillende tanden, hun graastanden hebben ze enkel onderaan, maar hun maaltanden hebben ze zowel boven als onder, kom je daar tussen met je vingers ga je het wel voelen. Hun graastanden gebruiken ze zelden om te bijten naar anderen of mensen. Hengsten daarentegen krijgen vechttanden boven en onder, vaak komen deze pas door tussen de 2 en 5 jaar. Als de alpaca geschoren word kan je best steeds tegen de scheerder vermelden om even naar de vechttanden te kijken en deze eenvoudig bij te werken, want met deze tanden kunnen ze andere alpaca zeer hard kwetsen ( gespleten oren, wonden in nek, rug, poten en tot zelfs castreren van hun concurrenten)

Een alpaca die fout opgevoed worden daarmee willen we zeggen te tam gemaakt word en dat ze zich meer mens gaan voelen dan alpaca kunnen een probleem beginnen vormen van zodra ze volwassen beginnen worden ( 2 a 5 jaar). Een hengst begint dan dekgedrag te vertonen en gaat de eigenaar willen dekken, dus bespringen. De eerste maal schrik je hier van en duw je hem weg, maar hij gaat dit blijven doen en je gaat er angst van krijgen, maar door hem weg te duwen maak je de alpaca gefrustreerd en de volgende stap is dat deze u gaat aanvallen en gaat bijten. Daarom dat wij steeds mensen aanraden om hobby alpaca’s te castreren. Bij een merrie kan dit ook gebeuren, aan deze kunnen we niet veel veranderen. Dus pas goed op met te tamme alpaca merries, deze gaan u niet snel bijten, maar ze gaan in uw rug springen en u omduwen

Dit gedrag noemen we BERSERK syndroom

Wat is het verschil tussen alpaca's en lama's?

Het verschil tussen een alpaca is voor veel mensen niet duidelijk, begrijpelijk ze lijken dan ook zeer sterk op elkaar.

Nu wat zijn de verschillen. Eerst en vooral dien je te weten dat een alpaca familie is van de kameelachtigen. Dus de lama, kameel en dromedaris zijn familie van hem. In theorie kan je dus hen kruisen. Dit word natuurlijk best niet gedaan.

Wat zijn de grote verschillen tussen een alpaca en lama.

In de eerste plaats is een alpaca veel kleiner dan een lama, een alpaca is rug hoogte maximaal 1 meter hoog een lama kan tot 1,5 meter rug hoogte hebben

Het gewicht tussen een alpaca en lama is ook zeer verschillend, het gemiddelde gewicht van een alpaca situeert zich tussen de 65 en 75 kilo, maar een lama kan wel tot 200 kilo wegen.

Een alpaca is een producent van wol, een lama daarentegen is een producent van haren.

Ze kunnen beide spuwen, maar een lama is vaak veel sneller in spuwen en deze kan ook veel verder spuwen, tot wel 6 meter gericht. Een alpaca heeft 2 manieren van spuwen, de mondinhoud of de maaginhoud en lama alleen de maaginhoud.

Het meest kenmerkende verschil tussen een alpaca en lama zijn de oren. Een alpaca heeft speervormige oren en een lama heeft wat wij noemen banaanoren.

Het laatste verschil tussen een alpaca en lama is dat een lama een echt lastdier is en deze verre afstanden kan afleggen met tot wel 90 kilo op zijn rug terwijl een alpaca een wolproducent is.

alpaca lama

Waar kunnen alpaca’s niet tegen?

Een alpaca kan zich zeer goed redden in de natuur, ze hebben het meeste een hekel aan hevige regenval en hagel, dan gaan ze meestal ergens onder bomen of stalling schuilen. Scheren is een van de oplossingen dat er zijn tegen de warmte, wat dan ook jaarlijks dient te gebeuren.

Waar ze echt allergisch aan zijn is dat men een alpaca lama noemt.

Welke dieren bij alpaca?

Het beste en makkelijkste is dat je een kudde alpaca’s (geen gemengde geslachten) alleen op een weide houdt. Des te meer verschillende diersoorten je hebt onder elkaar lopen zoveel te meer risico er bestaat dat ze iets verkeerds eten of dat ze elkaar gaan ziek maken. Anderzijds kunnen alpaca’s het in veel gevallen met bijna alle diersoorten samen leven. Ze worden gebruikt om kippen, schapen, geiten te beschermen tegen rovers.

Wordt een alpaca snel ziek?

Een alpaca word op zich niet snel ziek, het zijn zeer sterke dieren. Het enige is dat ze niet snel laten blijken dat ze ziek zijn, zodra je merkt dat een alpaca ander gedrag vertoont dan normaal is het noodzaak dat je actie onderneemt. Ze laten pas in een zeer laat stadia zien dat ze ziek zijn, maar als je ze dan behandeld gaan ze ook zeer snel zich terug optimaal gedragen en genezen.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x