wolverwerking wolspinnerij Tumulus Fiber Mill
Het proces van wol spinnen in de wolspinnerij Tumulus Fiber Mill
De wolverwerking gaat van start met het aangeleverde product, de ruwe vacht.
Graag vestig ik nog even de aandacht dat elke machine die u hieronder te zien krijgt met de hand gevoed dient te worden. Elke etappe opnieuw. Dit wil dus zeggen dat er toch wat vakmanschap aan te pas komt. Elke vacht zijn vereisten om tot een mooi resultaat te brengen is anders en dat is wat ons onderscheidt van andere spinnerijen. Alvorens onze spinnerij te starten in 2018 hadden wij reeds enkele jaren van intensieve cursussen in het buitenland erop zitten aangaande het lezen van vachten, bepalen met het oog met welke micron we te maken hebben, welke machines en hoe werken met wolverwerkingsmachines op verscheidene niveaus maar ook nu nog leren wij elke dag opnieuw bij en wonen wij seminaries bij over wol en verwerking.
Afhankelijk over welke vezel het gaat, schaap, alpaca, mohair, angora, ..., starten we het proces met een andere stap.
Wol tumblen
Alpaca's houden van rollen en zandbadjes nemen en dat kan je dan ook terug vinden in hun vachten. Dus het eerste wat wij doen is dit stof uit de vacht schudden met behulp van de tumbler.
Voor de andere wolsoorten gebeurt dit na het wassen van de wol.
Het wassen van de wol
Na het tumblen worden de vachten opnieuw verzameld en gewogen, aan de hand van dit gewicht gaan we deze nu wassen.
Het proces van wassen gebeurt met biologisch afbreekbare zeep, dit om onze voetafdruk in de natuur zo klein mogelijk te maken. Deze zeep verandert niets aan de structuur en karakter van uw wol, deze behoudt alle mooie eigenschappen. Ook het water dat hiervoor gebruikt wordt is afkomstig van putwater. Wij maken dus geen gebruik van drinkwater! Dit is een van de dingen die wij aanwenden om ons proces ecologisch en ethisch verantwoord uit te voeren. Onze wasinstallatie werkt in verscheidene cycli en per 3 kg.
Drogen van de wol
Het drogen van de wol gebeurt geheel natuurlijk. Deze gaat niet in een oven of dergelijke om dit proces te versnellen gezien deze leiden tot breekbare en poreuze vachten. Wat resulteert in een minder kwalitatief eindproduct.
Alpacawol ligt makkelijk 48u te drogen, waar schapenwol reeds op 24u vaak droog is. Om u maar een idee te geven.
De picker
Na het wassen hangt de wol in elkaar en dient deze een eerste maal open gemaakt te worden. Dit gebeurt in de picker, deze heeft een lange invoerband en aan de hand van 2 rollen wordt de wol naar binnen genomen en door een rol van 'lange spijkers' open gemaakt en in een kamer geblazen.
In deze kamer zweeft de wol rond zoals bij het maken van een suikerspin. Eens de batch wol door de picker is dienen we te wachten tot deze gezakt is en wordt die terug verzameld om zijn reis richting bovenverdieping verder te zetten.
Onze spinnerij is opgedeeld in 2 delen, onder verdieping is het vuilste gedeelte van de verwerking en boven gaan we verder eens de wol open is. Vergis u echter niet de verwerking van wol brengt erg veel stof met zich mee!
Wol bij invoer in de picker
De seperator of onthaarder
Alle dierlijke vezels zijn opgebouwd uit primairies, ook wel gekend als dekharen of kemp, en secundairies. Afhankelijk van het type vezel en van vacht tot vacht is het nodig om deze dikke haren uit de vachten te halen want deze zorgen voor een prikgevoel bij het dragen van uw eindproduct. Deze machine wordt ingesteld naar de behoefte van de vacht, dit is geen standaard instelling.
Dit is een van de eerste etappes waar de kennis aangaande wol toch niet te onderschatten is. Maar wel essentieel is voor een hoog kwalitatief product dat u verwacht als u uw wol laat spinnen in een wolspinnerij.
Achteraan de seperator wordt het heerlijk zachte materiaal verzameld |
De kaarder; het hart van de wolspinnerij
Na het zo uniform maken van onze wol dankzij de seperator kunnen we van start gaan met kaarden. De kaarder is het hart van onze wolspinnerij.
Hier maken we het lontwol, kaardvlies en rug yarn of XXL garen.
De Drawframe
Bij de drawframe wordt de wol gekamd en uitgetrokken om te spinnen. Zo hebben we een egale draad om naar de spinners te gaan.
Spinnen van de wol
Hier wordt de dikte van de draad bepaald aan de hand van het gekamde lont. Hier worden singles of enkele draadjes gesponnen.
Om de wol te kunnen spinnen worden de instellingen van vacht of batch per batch bepaald naargelang het gekamde lont.
Het twijnen
Na het spinnen van de singles gaan we deze samenvoegen of twijnen tot een stabiele draad, dit kan 2 of 3 draads garen zijn.
Conewinder
De getwijnde wol zit op bobijnen en worden overgezet op kartonnen cones of kegels. Dit gebeurt aan de conewinder. Tijdens dit proces worden ook de schoonheidsfoutjes eruit gehaald en wordt de wol door middel van luchtdruk terug aan elkaar geschoten, zo ziet u hiervan niets in uw hand -of breiwerk.
De skeinwinder
Voor sommige mensen stopt het proces hier, anderen kiezen ervoor om hun wol op vlechten terug te krijgen. Dit zijn vaak vlechten van 25, 50 of 100gr.
Botanical indie dying
Naast het verwerken van uw wol tot garen kan u bij ons ook terecht om uw wol te laten kleuren op natuurlijke wijze dit wil zeggen met behulp van bloemen, planten, schors, wortels enzoverder.
Wenst u na het zien van deze beknopte samenvatting over de wolverwerking in een wolspinnerij, deze cyclus in werking te zien? Dat kan tijdens onze rondleiding, deze rondleidingen doen we ongeveer 2 maal per jaar. Eentje in de maand april en eentje in de maand juni. Voor de juiste data kan u terecht op de knop hieronder
of als u nog vragen heeft kan u ons ook altijd hier contacteren