Alpaca Tumulus

Myasis bij alpaca

Myasis bij alpaca

Myasis wordt in ons land vooral veroorzaakt door maden van de vlieg Lucilia sericata. De ziekte komt hoofdzakelijk voor in de zomermaanden en eindigt soms fataal. Preventieve maatregelen zijn erop gericht de voor de vlieg aantrekkelijke factoren weg te nemen. Het komt niet vaak voor bij alpaca’s. 

myasis wolvlieg alpaca

Myasis

Myasis, ook wel huidwormziekte, huidmadenziekte, vliegenlarvenziekte of gewoon maden genoemd, komt al vele jaren in ons land voor. Al in 1891 werden uitbraken in de noordelijke provincies gemeld. De veroorzaker is de made van de vlieg Lucilia sericata, beter bekend als de blauwgroene bromvlieg, groene vleesvlieg of schapengoudvlieg. Deze vlieg leeft ongeveer een maand en kan in die periode twee- tot drieduizend eieren leggen. Dit doet de vlieg in pakketjes van tien tot twintig eieren. De eitjes worden in de wol afgezet en ontwikkelen zich dan binnen enkele uren of dagen tot maden. De maden vervellen een aantal keren en krijgen mondhaken, waarmee ze zich vasthaken in de huid. Ze voeden zich daar met weefselvocht en weefsel.

Snel ziekteverloop

Al vanaf vier uur na het eerste contact met de larven kunnen huidbeschadigingen optreden. Dit gaat gepaard met pijn, koorts en enorme jeuk. Getroffen alpaca's schuren de aangetaste plekken vaak kan je het herkennen aan een plaats die vochtig blijft en een zeer doordringende geur afscheid. Later worden de dieren sloom, eten niet meer en gaan snel achteruit in conditie. Daarna worden de beschadigingen erger en na enkele dagen kunnen er duidelijke gaten in de huid zitten. Binnen een week nadat de eerste eieren zijn gelegd kan het getroffen dier sterven. Dit is meestal een gevolg van shock, weefselverlies, bijkomende ontstekingen of vergiftiging door stoffen die bij de afbraak van weefsel ontstaan.

myassis wolvlieg alpaca

Vatbaarheid laag houden

Bij het tegengaan van myasis speelt ook het management een belangrijke rol. Het gaat erom de vatbaarheid van de alpaca's zo laag mogelijk te houden. Dit is te bereiken door de factoren die de vlieg aantrekken weg te nemen. Een hoge temperatuur en vochtigheid zijn voor de ontwikkeling van de eieren van groot belang. Geschoren alpaca’s hebben daarom meer kans myasis te krijgen. Als de wol langer is dan 3.5 cm neemt de kans op myasis af, vooral bij regenachtig weer. Ook is het belangrijk bevuiling van de achterhand zo veel mogelijk tegen te gaan. Voorkom daarom diarree, indien ze dit hebben gehad probeer deze zo proper mogelijk te maken. Een goed beweidingsschema kunnen hieraan een flinke bijdrage leveren. Naast bovengenoemde managementmaatregelen is het belangrijk om bij warm en vochtig weer de alpaca’s regelmatig te controleren op mades of wondjes, vind je wondjes behandel deze dan, ander geef je de vliegen extra kans om eitjes te leggen.

Behandeling myasis

Dieren die getroffen zijn door myasis kan de veehouder behandelen door op de aangetaste plek de wol weg te knippen en de maden te verwijderen. De afgeknipte wol kan de veehouder het beste verbranden. Ook de rest van de alpaca wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van maden en eieren. Daarna worden de aangetaste plekken gewassen met een bestrijdingsmiddel Dieren met ernstige verwondingen kunnen het best ook worden behandeld met een antibioticum.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x